• • Μονεμβάσια
  • • Λιοτρίβι
Indicator

Το νησάκι της Μονεμβασίας αρχικά ήταν ακρωτήριο που αποκόπηκε από την ηπειρωτική χώρα μετά από έναν καταστροφικό σεισμό το 375 μ.Χ. Σταδιακά εξελίχθηκε σε μια ισχυρή καστρόπολη και έγινε στρατηγική βάση του εμπορικού και του στρατιωτικού στόλου της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, από την οποία μπορούσαν να ελέγξουν την Ανατολική Μεσόγειο. Πολλοί λαοί, συμπεριλαμβανομένων των Βενετών και των Τούρκων προσπάθησαν και κατάφεραν να το καταλάβουν βάζοντας την σφραγίδα τους σ’ αυτό.

Σήμερα, είναι μία ζωντανή γραφική μεσαιωνική καστρόπολη, διατηρώντας τα στενά λιθόστρωτα μονοπάτια, τα κτίρια με τις θολωτές καμάρες, με πολλά παραδοσιακά καταστήματα και ταβέρνες. Η ξενάγησή μας, θα συνεχιστεί στο παραδοσιακό λιοτρίβι που ανήκε αρχικά στην οικογένεια του διάσημου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου.

Σήμερα διατηρείται μέσα στα αρχικά κτίρια όλος ο παραδοσιακός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου της δεκαετίας του 1920, όπου έφερναν όλοι οι γύρω καλλιεργητές την παραγωγή τους για να εξάγουν τον πολύτιμο πράσινο χυμό, το ελαιόλαδο. Αφού ολοκληρωθεί η ξενάγηση στον χώρο, θα δούμε πώς παρασκευάζεται παραδοσιακά χωριάτικο ψωμί και θα γευτούμε τοπικά προϊόντα και βέβαια τοπικό ελαιόλαδο.

Στην τιμή της εκδρομής περιλαμβάνονται όλα τα εισιτήρια για την είσοδο στους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και πιστοποιημένος ξεναγός. Δεν περιλαμβάνεται το φαγητό.
Η Μονεμβάσια δεν ενδείκνυται για άτομα με κινητικά προβλήματα και είναι απαραίτητα άνετα υποδήματα για περπάτημα.